.


  • Forside
  • Vores
    racer
  • Kyllinger
    Salg
  • Rugeæg
  • Foder
  • Tilbehør
    • Startpakker
    • Bundmaterialer
    • Foder- og vandtrug
    • Kyllinge tilbehør
    • Øvrigt tilbehør
    • Rugemaskiner
    • Hønsehuse
  • Salg/leje rugemaskiner 
    • Salg af rugemaskiner
    • Leje rugemaskine
  • Informationer
    • Priser
    • Hvorfor har vi ikke voksne høns
    • Kontakt
    • Gavekort
    • Vejledning om høns
    • Et kig indenfor
    • Om os
    • Nyheder

Pasning af kyllinger



Hvad kræver det at have kyllinger



Mange er i starten lidt nervøse for at gøre noget forkert, når de kommer hjem med de nye små kyllinger.


Men faktisk er det ret enkelt, ALLE kan klare det. Kyllingerne behøver foruden vand og foder nemlig kun ekstra varme samt et bur uden træk.


Herefter er det bare at nyde kyllingetiden, for på bare 20-24 uger er kyllingerne voksne og hønerne begynder at lægge æg og hanerne at gale.



Buret



Kyllingeburet skal være så stort at kyllingerne kan søge væk fra varmen, hvis der er for varmt. Varmelampen skal hænge ca 30 cm over strøelsen, hvis kyllingerne klumper sig under lampen skal den længere ned og hvis de ligger helt ude i kanten, skal den højere op, for så er der for varmt. Anvendes en kyllingemoder kan benene reguleres og højden derved varieres.


Underlaget under lampen bør være fx spåner eller lignende produkter.


Mens kyllingerne er helt små kan man give dem en siddepind på jorden, så de allerede her kan øve sig i at sidde på pind, det kan de bruge meget tid på.


Når kyllingerne er ca 3 uger gamle vil de have stor glæde af at have adgang til løbegård, da de her vil begynde at være nysgerrige på verden omkring dem.


Under bundstrøelsen er det en god ide at bruge hygiejneprodukter, så som staldren og hemex, da brugen af disse giver et sundere indeklima samt dæmper bakterier og utøj.


Kyllingerne vil også have glæde af et lille sandbad, fx et lille fad med sand (ikke tæt på varmekilden), da det er en af måderne de kan ordne fjerene/dunene på.




Ekstra varme



Hvis kyllingerne ikke har en skrukhøne (hønemor) til at varme sig, har de behov for ekstra varme (ca 33-35 grader), et andet sted fra.


Det kan fx være en varmelampe, enten med infrarød- eller keramisk varmepære. Hvis man har børn anbefaler vi varmelampe, da kyllingerne er fuldt synlige hele tiden.


Man kan også bruge en varmeplade (også kaldet en kyllingemoder). Denne er billigere i strøm end varmelampen og efterligner hønen, da varmen kun er direkte under pladen.


Det er en smagssag hvad man vælger, begge dele fungerer fint.


Kyllingerne skal bruge ekstra varme i de første ca seks leveuger, mest de første tre uger og mindre de sidste. Her kan med fordel bruges en lampe med spareknap da man så sparer strøm samtidig med at kyllingerne får mindre varme.


Generelt kan man sige at kyllingerne regulerer varmen selv, en stor flok kan bedre holde varmen end en lille. De skal altid have adgang til ekstra varme efter behov.



Fodring



Kyllingerne skal have forskelligt foder at spise under deres opvækst:


Fra 0-8 uger skal kyllingerne have startfoder

Fra 8-2 uger skal kyllingerne have opvækstfoder

Fra 20 uger er kyllingerne voksne og skal fodres

med æglægningsfoder


Kyllingerne ikke har tænder, ligesom vi har, foderet ender ufordøjet i kråsen og det er derfor vigtigt at de har adgang til et knusemateriale, fx skaller,grus oa. hos os bruger vi grit, skaller der også indeholder kul, som er godt til at holde maven i orden.


HUSK frisk vand hver dag.


Multivitamin kan tilsættes vandet en gang ugenligt, få dråber pr liter og så er man helt sikker på at kyllingerne er dækket ind.


Hvis man vil gøre kyllingene tamme er det en god ide at at gøre det med godbidder. Dog skal man holde lidt igen de første par uger, så kyllingernes maver lige kan vænne sig til fast føde. Kyllinger kan lide mange ting, fx rester fra køkkenet og mange andre ting, bla melorme og hønseslik​



Kyllingernes trivsel



Man kan ofte høre på kyllingerne om de er veltilpasse, for så lyder der en sagte pippen. Derimod vil de pippe meget højt og vedvarende hvis noget er galt, det kan fx være at de mangler mad eller vand eller at varmen er forsvundet. Hvis kyllingerne er aktive, spiser og drikker, så er alt som det skal være. Men de er jo babyer, så de sover også meget.


Man vil ofte se at nogle af kyllinger har afføring bagi. Det meget almindeligt de første par leveuger, hvor de små kyllingers system bliver vænnet til fast føde. Afføringen er lidt klæg i starten og sætter sig fast i dunene under kloakken (numsen). En høne vil normalt klare det selv, men har man dem under varmelampe/plade så tag kyllingen op og hiv det af. Prøv at undgå brug af vand, da dette afkøler kyllingen og kan gøre den syg. Fjerner man ikke "klumpen" kan man risikere at kyllingen til sidst ikke kan komme af med afføringen og det vil være fatalt.


Hvis kyllingen sidder i længer tid med lukkede øjne og puster sig op, så har den det ikke godt og det vil oftest være mest humant at aflive den. Der kan være mange grunde til det, men en af de hyppigste er at de får trådt på hinanden. Hos Stevns Racehøns holder vi kyllingerne ca et døgn efter at de er kommet ud af rugemaskinen. Det gør vi for at sortere de svageste fra.


Mister man en kylling inden for den første uge, kan man komme og få en anden (indenfor få dage), i de tilfælde skal vi se et billede af den døde kylling.


Ved gentagne døde kyllinger ligger problemet hos jer selv og dyrlæge bør kontaktes. Vi anbefaler Hårlev Dyreklinik, der er en af de få dyrlæger i Danmark, der er kyndige på høns. Hårlev Dyreklinik er samtidig Stevns Racehøns besætningsdyrlæge



Varmefri



Kyllingerne er varmefri når næsten alle dun er skiftet ud med fjer (fuldfjerede) og det er de når de er ca seks uger gamle.


Er det meget varmt udenfor kan man afkorte perioden lidt eller nøjes med at give varme om natten.


Ligeledes kan man i perioder med koldt vejr forlænge perioden og give dem lys om natten i yderligere en uges tid.



Kønssortering



Kønssortering er ikke altid lige nem, heller ikke for os, man skal derfor væbne sig med tålmodighed, kønnet afslører sig når kyllingerne galer.


Nogle racer er nemmere end andre fordi hanerne hurtigt (ca 3-6 uger gamle) får en anden farve, fx plymouth rock, landhøns, faverolles, brahma og dværg wyandotter.


Racerne vokser ikke ens, særligt sussex og new hampshire vokser stærkt, mens fx plymouth rock og wyandotter vokser langsomt. Inden for hver race kan der også være forskel, dette er desværre ikke en tidlig kønsindikator 😃 Det betyder ikke så meget, de skal nok få samme størrelse til sidst. ​

​



Spørgsmål



Hvis der stadig er ubesvarede spørgsmål er i meget velkomne til at ringe eller skrive til os og så vil vi forsøge at hjælpe jer.


Angående sygdom kan vi IKKE hjælpe jer, vi anbefaler at en dyrlæge kontaktes. Akkurat som hos mennesker, kan symptomerne for det meste pege på mange forskellige ting og vi kan derfor ikke kan ikke stille en diagnose på baggrund af en beskrivelse eller et billede.


Mister man en kylling inden for den første uge, kan man komme og få en anden (indenfor få dage), i de tilfælde skal vi se et billede af den døde kylling.


Rigtig god fornøjelse med de små kyllinger.​​​


Se hvilke kyllinger vi har i øjeblikket

Åbningstider



​Perioden 1/4-30/9-2024

Onsdag kl. 16-18

Torsdag kl. 11-13

Søndag kl. 11-13


Hjemmesiden opdateres dagligt.


Perioden 1/10-24 - 28/2-25

Ingen fast telefon/åbningstid. Vi har åbent efter aftale, men kun pr. mail eller SMS. Foder mv kan stilles frem og afhentes alle dage efter aftale. Hjemmesiden opdateres dagligt.


Perioden 1/3-31/3-2025

Lørdag kl.11-13

Øvrige dage i marts måned efter aftale



Kontakt



Email;

kontakt@stevnsracehoens.dk


Tlf. 71 78 27 61


Adresse:

Pilehavevej 4, 4660 St. Heddinge


Du må påregne ventetid, hvis her er mange (primært weekends)


​SE nr 36 28 16 85


Handelsbetingelser webshop



Betaling



Der kan betales kontant og med mobilepay. Vi tager desværre ikke kort.


MobilePay nr. 21010



Kirstine



Indehaver



Cassandra



Datter og medhjælper